Саудитска Арабия ще бъде домакин на преговори за мирно уреждане на войната

...
Саудитска Арабия ще бъде домакин на преговори за мирно уреждане на войната
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия ще се проведат мирни преговори за Украйна

Саудитска Арабия ще бъде хазаин на преговори за спокойно споразумяване на войната в Украйна. Форумът ще се организира на 5-6 август.

Това разкри The Wall Street Journal. Влиятелният настоятелен вестник се базира на дипломатически източници.

Според вестника на срещата на върха в Джеда ще участват представители на Украйна, разрастващите се страни и западните страни. Русия няма да бъде измежду поканените, показва изданието.

Според събеседниците на вестника Саудитска Арабия и Украйна са поканили на срещата към 30 страни, измежду които Индия, Бразилия, Индонезия, Египет, Мексико, Чили и Замбия.

The Wall Street Journal оповестява, че в края на юни в Копенхаген се е състояла среща на висши чиновници от страните, които могат да вземат участие в срещата на върха в Джеда, на която са участвали представители на Украйна, няколко огромни европейски страни, както и на Бразилия, Индия, Турция и Южна Африка.

Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан взел участие в срещата посредством видеовръзка.

Според западни дипломати, представени от кореспонденти на WSJ, Саудитска Арабия е била определена за място на срещата на върха, тъй като западните страни са се надявали, че това ще помогне за привличането на Китай към нея.

Пекин поддържа близки връзки както с Русия, по този начин и със Саудитска Арабия. Освен това тази година Китай оказа помощ за стоплянето на връзките сред Саудитска Арабия и дългогодишния ѝ районен противник Иран, отбелязва WSJ.

Въпреки че Китай декларира, че има намерение да предложи кротичък проект за Украйна, негови представители не са участвали в Копенхаген, написа вестникът. Според участниците в диалозите присъединяване на китайската делегация в срещата на върха в Саудитска Арабия не се чака, само че не е и изключено.

Англия, Южна Африка, Полша и Европейски Съюз, наред с други страни, към този момент са удостоверили присъединяване си, показва изданието. Очаква се САЩ също да бъдат показани на срещата на върха от Съливан.

Според " Wall Street Journal " срещата на върха в Саудитска Арабия се организира на фона на дейна битка сред Кремъл и западните съдружници на Украйна за състрадание от страна на огромните разрастващи се страни, много от които са останали неутрални във връзка с войната.

Представители на Украйна и Запада се надяват да провеждат по-голяма среща на върха още тази година, на която международните водачи да одобрят общи правила за разрешаване на войната, показва изданието. Киев и западните столици се надяват, че тези правила ще оказват помощ за установяване на благоприятна посока за Украйна за бъдещите мирни договаряния с Русия.

Според събеседници на WSJ европейските публични лица се надяват, че по време на срещата на върха ще бъде допустимо да се преодолеят разликите сред Украйна и разрастващите се страни по отношение на изискванията, при които би трябвало да завърши войната.Въпреки че Китай декларира, че възнамерява да предложи кротичък проект за Украйна, негови представители не са участвали в Копенхаген, написа вестникът. Според участниците в диалозите присъединяване на китайската делегация в срещата на върха в Саудитска Арабия не се чака, само че не е и изключено.

Англия, Южна Африка, Полша и Европейски Съюз, наред с други страни, към този момент са удостоверили присъединяване си, показва изданието. Очаква се Съединени американски щати също да бъдат показани на срещата на върха от Съливан.

Според " Wall Street Journal " срещата на върха в Саудитска Арабия се организира на фона на дейна битка сред Кремъл и западните съдружници на Украйна за състрадание от страна на огромните разрастващи се страни, доста от които са останали неутрални във връзка с войната.

Представители на Украйна и Запада се надяват да провеждат по-голяма среща на върха още тази година, на която международните водачи да одобрят общи правила за разрешаване на войната, показва изданието. Киев и западните столици се надяват, че тези правила ще оказват помощ за установяване на удобна посока за Украйна за бъдещите мирни договаряния с Русия.

Според събеседници на WSJ европейските публични лица се надяват, че по време на срещата на върха ще бъде допустимо да се преодолеят разликите сред Украйна и разрастващите се страни по отношение на изискванията, при които би трябвало да завърши войната.

На срещата в Копенхаген, настояват източниците на вестника, тези разлики са били обилни: Киев се е опитал да убеди разрастващите се страни да подкрепят мирния проект от 10 точки на президента Володимир Зеленски. Той допуска, че всевъзможни договаряния могат да стартират единствено откакто всички окупирани територии бъдат върнати на Украйна и съветските войски бъдат изтеглени.

Развиващите се страни обявиха, че са подготвени да обсъдят общите правила, само че не могат да поддържат проекта на Зеленски, означават публицистите от WSJ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР